28 november 2021

Machinebouw omvat veel

2 min read

Wat is machinebouw. Met te zeggen dat het de constructie van machines is, zijn we er natuurlijk nog niet. Wat is namelijk een machine. Dat woord is afgeleid van het Griekse woord voor werktuig. Het gaat daarbij om de conversie van energie/beweging in een andere vorm van energie/machine. Het is een technisch gereedschap voor het uitvoeren van mechanische arbeid. Synoniemen voor machine zijn onder meer apparaat en toestel. Als we het hebben over de machinebouw, dan bedoelen we de bedrijven die machines produceren en daarvoor onderhoudsdiensten leveren. Dat is dus een hele brede sector, waar onder meer draaibanken en huishoudelijke apparaten onder vallen.

Indeling

We zouden machines kunnen indelen naar de manier waarop die in beweging worden gebracht. Vroeger was dat uiteraard de spierkracht van mensen en later ook van dieren. In 1764 daar de stoommachine bij. Die was al in 1705 uitgevonden, maar was toen nog niet goed bruikbaar. Met een machine wordt zo dus een andere machine aangedreven. De elektromotor volgde rond 1820 en recenter de brandstofmotor. Tegenwoordig zijn de elektro- en brandstofmotor nog altijd de meest gebruikte typen motoren, die voor machines worden gebruikt. Natuurlijk zijn er apparaten die nog altijd met spierkracht wordt aangedreven. Fitnessapparaten zijn daarvan een goed voorbeeld. En er is een trend van brandstof- naar elektromotor, vanwege de zorg om het milieu.

Productiewijze

Naast levering binnen de sector zelf levert de machinebouw veel consumentengoederen, zoals keukenapparatuur en witgoed. De productiewijze van de machinebouw heeft natuurlijk alles te maken met het type product en loopt sterk uiteen, van stuk- en serie- tot massaproductie. Bij stukproductie gaat het vaak om maatwerk, dat betekent producten die eenmalig en volledig volgens klantspecificatie worden gemaakt. Serieproductie houdt in dat er voor een tijdsperiode een productielijn wordt opgezet om een aantal vergelijkbare apparaten te produceren. Zoals het woord massa al aangeeft, wordt bij massaproductie grote aantallen identieke apparaten gemaakt. Daarbij kan men denken aan consumentengoederen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *