28 november 2021

Witte wijn, Rosé of Rode wijn?

2 min read

Witte wijn is wit of bleek, rosé is roze en rode wijn is rood, paars of ondoorzichtig van kleur. Welnu, behalve de duidelijke verschillen in kleurweergave, zijn ze ook verschillend in hoe ze zijn gemaakt, hoe ze smaken en ook hoe ze bij verschillend soort eten passen (Bron: degoudenton.nl).

Witte wijnen

Witte wijnen worden gemaakt van witte of groene druiven, dat is maar half juist, want van rode of zwarte druiven kunnen geweldige witte wijnen gemaakt worden. Allereerst, ongeacht groene of donkere druiven, zijn alle druivensappen na het persen helder, bleek of lichtgroen van kleur. Witte wijnen zijn wijnen die gemaakt worden door alleen het druivensap te vergisten, alle schillen en zaden worden direct na het pletten van de druiven gescheiden.

Chardonnay is de voor de hand liggende koning van witte wijn, en het is een witte druif. Technisch gezien kunnen van elke druiven witte wijn worden gemaakt, maar dat levert niet altijd de beste smaken op. 

Rode wijnen

Het proces van het maken van rode wijn is vergelijkbaar met dat van witte wijn, behalve dat zowel de zaden als de schillen tijdens de fermentatie in het sap achterblijven. Rode wijn krijgt al zijn rode of paarse kleur van de schil van de druiven. Naast kleur geven ze ook andere smaken en textuur aan de wijn, met name hun tannines. Dit geeft rode wijn meer complexiteit en structuur in vergelijking met witte wijnen. Sommige druiven met een dunnere schil produceren eerder lichter rood, zowel qua kleur als structuur, zoals Pinot Noir.

Rose

Rose is gemaakt van rode of paarse druiven, en het is enigszins tussen witte wijn en rode wijn. Na het pletten worden de druivenschillen een paar uur met hun sappen gemacereerd. De sappen zullen de kleur van de schil aannemen, evenals enkele smaken; dit resulteert in een roze-achtige wijn met tannines en extra smaken die uit de schil worden gehaald, zoals roos bladeren en gedroogde bloemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *